Vil du selvpublisere boken din som ebok og print-on-demand-papirbok?

Nå for tiden er det ofte bedre både økonomisk og kreativt å gi ut bok på egenhånd enn å gjøre det via et forlag - så lenge det gjøres riktig
Å gi ut sin egen bok er både lærerikt og givende, men det krever kunnskap om hvordan man velger riktig omslag til målgruppe / sjanger, formaterer teksten, hvor man publiserer og distribuerer boka (f.eks Amazon, ebok.no, Apple Store..), promoterer den (Facebook, egen nettside, nyhetsbrev..), m.m. 

Å få hjelp av erfarne folk sikrer en så effektiv og smertefri utgivelse som mulig.

Ebok, papirbok, eller begge deler?

Som indieforfatter står du helt fritt til å publisere boken din i nøyaktig hvilke formater du vil - enten det gjelder ebok, pocket / paperback, innbundet eller lydbok. 

Likevel er det klare økonomiske og praktiske fordeler ved å holde seg til ebok og Print-On-Demand (POD) papirbok - som er formatene Ormstad Multimedia hjelper deg med.

Mer informasjon


Tips: Begynn med ebok og Print-on-Demand pocket

Som indieforfatter gjelder det å være økonomisk smart - spesielt om du er fersk i bransjen. Ofte er det bedre å satse på ebok og print-on-demand papirbok til å begynne med, heller enn å svi av titusenvis av kroner på å forhåndstrykke et utall innbundne bøker, eller å få noen til å spille inn lydboka di for deg. 

Hvorfor er ebok og POD-bok bedre enn innbundet eller lydbok, spør du?

Vel, ganske enkelt fordi når du først har tatt på deg arbeidet/kostnadene med å få i stand en digital versjon av boka di - en ebok - så er den ferdig, og du trenger egentlig aldri å bruke ett eneste rødt øre på den igjen (vi snakker om distribusjon/trykk/o.l. - ikke markedsføring).

Det samme gjelder pocketbøker som automatisk trykkes opp når noen faktisk kjøper dem - du blir aldri sittende med usolgte eksemplarer, og bruker heller ingen kroner på å trykke dem opp. Distributøren tar en viss sum for å trykke dem, og ferdig med dét! 

Innbundne bøker, derimot, koster mer å produsere. Derfor er den vanligste måten en forfatter kan tjene penger på salg av innbundne bøker ved å trykke opp noen hundre eksemplarer av gangen, for deretter å personlig dra rundt til bokhandlere, biblioteker og evt. arrangementer osv. for å selge dem selv. Dette er både dyrt og tidkrevende i dagens moderne verden, og er ikke noe Ormstad Media tilbyr hjelp til. 

Videre, når det gjelder lydbøker forholder det seg annerledes enn med innbundne bøker. Som med ebøker vil det for en lydbok kun koste penger å produsere det aller første eksemplaret, og deretter er resten profitt (sånn ca.). Lydbøker kan også selge svært godt om kvaliteten er god, men utfordringen er at det for en lang roman lett kan koste 20 laken eller mer for å få en lydbok profesjonelt produsert. Altså skal du være ganske dreven i bransjen for å faktisk gå med overskudd på dette (i tillegg til alle de andre kostnadene rundt en utgivelse). Derfor er lydbokproduksjon også noe Ormstad Multimedia ikke tilbyr hjelp til. 

Med andre ord, om du ønsker å gi ut bøkene dine så økonomisk smertefritt som mulig, samt få veiledning og tips fra noen som har drevet med dette i nærmere 10 år, så kan Ormstad Multimedia hjelpe deg.

Bokomslaget MÅ være riktig

La oss si det med én gang: Er coveret ditt dårlig, får du ikke solgt ett eneste eksemplar utenom din aller nærmeste familie eller venner. Bokomslaget må se bra ut og passe til sjangeren. Det MÅ. Det er ingen vei utenom - hvis du vil selge boka til fremmede, altså.

Mer informasjon


Som indieforfatter - og spesielt en som ikke er dreven i bransjen - er det lett å tenke at å slenge sammen et eget bokomslag er mer enn bra nok. Men for å si det akkurat som det er: 

Med mindre du har studert hvordan omslag bør være i din sjanger for å vekke lese- og kjøpelyst hos lesere - OG du er enten grafisk designer eller har objektivt god teft for design, fonter og lignende - så er det farlig å designe ditt eget cover. 

Hvorfor? 

Fordi i de aller fleste tilfellene hvor forfattere lager sine egne bokomslag, så har resultatet ingenting å gjøre med sjangeren boka er i, eller det er helt på jordet ihht. hva leserne forventer i den sjangeren, eller kontrastene mellom tekst og illustrasjon ikke fungerer sammen, eller, eller... du skjønner tegningen. Ett eller flere steder blir noe så feil med coveret at det sørger for at tilnærmet ingen kjøper boka.

Så, hva bør du gjøre heller enn å lage omslaget selv?

Få noen som jobber med å lage omslag til å designe det for deg, eller lei inn noen som kan hjelpe / lære deg opp i prosessen, slik at du kan gjøre og vurdere alt selv - for eksempel hvordan du kan kjøpe rimelige (men gode) ferdigdesignede omslag, eller kjøpe stockbilder som du modifiserer og ferdiglager med Photoshop, Gimp eller lignende.

Ebokformatet krever nøyaktighet

En ebok er i realiteten en responsiv nettside - responsiv fordi tekst og bilder automatisk tilpasser seg skjermstørrelsen de vises på. Dette betyr at det er viktig at eboka er korrekt formatert og strukturert. 

Mer informasjon


Hva vil det si at eboka er korrekt formatert og strukturert? 

Blant annet betyr det at ingen tekst må være for stor/liten, bilder må være rett implementert mellom teksten slik at man ikke ender opp med flere tomme sider mellom bilde og tekst på mindre skjermer, innholdsfortegnelsen må være lenket til hvert enkelt kapittel slik at folk ikke må fysisk bla seg gjennom hele boka for å finne et spesifikt kapittel - osv. 

Det finnes i dag gode programmer for å gjøre om vanlig tekst og bilder til ebøker - eksempler er Vellum og Jutoh. Derfor er det mye lettere å lage en velfungerende ebok nå enn for 10 år siden, men likevel er det mye å tenke på og lett å gjøre feil, så det anbefales å få noen med erfaring til å stå for formateringsprosessen. 

Er du villig til å promotere boka?

Sammen skreddersyr vi en markedsføringsplan som passer til din personlighet og arbeidsmåte. På denne måten finner vi en strukturert balanse mellom skriving og promotering av bøkene som du kan forholde deg til - enten du ønsker å promotere mye og være i jevnlig kontakt med leserne dine, eller for det meste ønsker å sitte alene foran tastaturet.

Mer informasjon


Mange faktorer spiller inn på hvor mye 'blest' det blir rundt bøkene dine - blant annet hvor de er tilgjengelige, kvaliteten på bokomslag, tekstformatering, blurb, hvor mange bøker du har, om det er serier eller enkeltstående romaner, osv. Med unntak av alle disse, vil salgsresultatetene dine i størst grad avhenge av om du er villig til å promotere bøkene dine - og hvor mye tid du bil og kan bruke på det. 

Ingenting kan garanteres i denne røffe bransjen, men det finnes en haug med forskjellige promoterings- og markedsføringsmetoder som kan brukes. Mellom egen nettside, nyhetsbrev, Facebook, Twitter, Instagram, blogg, osv. osv. finnes det faktisk så mange muligheter at det beste er om vi tar en kikk på hva som passer DEG best. Hvilke sosiale media bruker du allerede? Er du villig til å sende ut nyhetsbrev en gang i uka/måneden til leserne dine? Gidder du å holde leserne engasjert på Facebook - eller vil du helst bare holde deg skjult og skrive, og kanskje heller bruke litt penger på å kjøre digitale annonser på Amazon, Facebook eller Google?

Sammen spesialtilpasser vi en markedsføringsprosess som passer til din personlighet og arbeidsmåte. 

Eller vil du gjøre alt selv, men ønsker veiledning?

Kanskje ønsker du ikke å sette bort arbeidet med å gi ut boken til noen andre - men vil gjerne lære hvordan det gjøres. 

- Hvilke muligheter finnes med ebokpublisering? 
- Hvor kan boken selges? 
- Hva er viktig når man skal velge bokomslag? 
- Hvordan bør boken prissettes? 
- Hva slags filformater gjelder, og hvordan lager man de? 
- Hva er viktigst for promotering av boken - egen nettside, nyhetsbrev, Facebookside, Twitter- eller Instagram-konto, eller en spesiell blanding av disse - eller noe helt annet?

Spørsmålene står i kø når man starter som indieforfatter.

Ikke kast bort tid og penger på å skyte i blinde - få veiledning fra første sekund og forkort tiden det tar å få oversikt og forståelse for utgivelsesprosessen.

Ta kontakt i dag, så finner vi ut hva som lønner seg for din spesifikke bok / bokserie, sjanger, målgruppe, osv.

Skreddersydd publisering av din ebok

envelopebookstorephonelaptop-phonelist